Info & opinie

Index
TV:
Uitzending van Slag om Nederland
Radio:
Debat over het toerisme in Amsterdam (Wim Pijbes en Leo Onderwater)
Discussie over de grachten als werelderfgoed (Walter Schonenberg en Rogier van Kralingen)
Interview met prof. dr. Maaike Meijer over de Noordermarkt
Opinie:
‘Haal de bruggen op. Amsterdam gaat kapot aan het toerisme’
De opinie van prof. dr. Vincent van Rossem
Stukje over de Jordaan

Onze flyer voor op uw raam:
Flyer

Tv:

– Een uitzending van Slag om Nederland, met Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol die onderzoeken of de Nederlandse burger nog iets te zeggen heeft over zijn land. ‎’Inspraakprocedures zijn er niet voor de burgers om ze mee te laten denken, maar om ze uit te laten razen.’

Slag om Nederland via Uitzending Gemist

 

Radio:

Architect en publicist Leo Onderwater en directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes debatteren of het aantal toeristen terug gebracht moet worden in grote steden

Bekijk: Vrijdagmiddag Live - 20 jan 2012 (ca 12min)

– Gaat Amsterdam ten onder aan toerisme? Een debat tussen Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, en architect Leo Onderwater.

Beluister het Debat

– Beluister hier de discussie tussen Walter Schonenberg en Rogier van Kralingen over de ‘verschillende soorten toeristen’ in Amsterdam en de grachten die inmiddels een stuk werelderfgoed zijn.
Discussie tussen Schonenberg en van Kralingen

– Luister hier het interview na met Prof. Dr. Maaike Meijer over de Noordermarkt. In het eerste kwart van het uur (5m18s) komt dit terug.
Maaike Meijer over de Noordermarkt

Prof. Dr. Meijer zegt onder andere over de opstapplaats:

De Noordermarkt is heel levendig, heel echt, het heeft een ziel. Natuurlijk mogen toeristen daar van meegenieten, maar t zijn  er straks zoveel, wat doe je dan? Er komen ook gigantische hotels in het centrum. Wat er gaat gebeuren, is wat er in Venetië gebeurde. Het leven dat bij de stad hoort gaat steeds meer wijken. De stad wordt overgenomen door heel veel toeristen en de stad verliest zijn karakter. Er komt een omslagpunt, Venetie is dat omslagpunt al voorbij, net als Barcelona en Praag. Wat moet je daar aan doen? [Zie ook dit artikel over Venetie, RED]
Natuurlijk moet je niet alleen klagen, maar ook komen met oplossingen: Je moet die toeristen niet allemaal laten landen in het centrum, maar aan de buitenranden van het centrum. Zo geef je de wijken die in opkomst zijn een ‘boost’, zo laat je de ontwikkeling van de stad profiteren van de toeristen. Je laat de stad bloeien in plaats van dat die bezwijkt.

Opinie:

– ‘Haal de bruggen op. Amsterdam gaat kapot aan toerisme’:
Haal de bruggen op!

NRC citeert in dit artikel architect Leo Onderwater:

Mensen die gewoon willen wonen en werken in Amsterdam worden naar de perifere gebieden gedirigeerd. Wie toch het centrum verkiest, wordt geconfronteerd met torenhoge onroerendgoedprijzen, opgedreven door de toeristensector. Het omslagpunt is nu bereikt.

– Lees hieronder de opinie van prof.dr.Vincent van Rossem:

‘Stedenbouwkundige’ kletskoek

Lang geleden schreef Gerard Reve dat Amsterdam, waar hij was geboren en getogen, ‘een lugubere feesttent’ begon te worden. Die observatie mogen we inmiddels wel visionair noemen. Tegenwoordig wordt de stad door onze eigen overheid ‘in de markt gezet’ als een ‘bruisend centrum’. Daarbij schermt men voortdurend met het woord ‘cultuur’ maar alle bewoners van de binnenstad weten dat het in feite gaat om permanente en ernstige overlast.
Om het massatoerisme te bevorderen heeft het Stadsdeel Centrum nu bedacht dat bij de Noordermarkt gelegenheid moet komen voor het aanleggen van hoeraboten. Dat voornemen wordt slinks verpakt in een reeks van leugens. De tegenstanders van woonboten moeten blij zijn omdat er twee woonschepen zullen verdwijnen. De milieumensen worden bij de neus genomen omdat zo het vervoer over het water bevorderd kan worden. Wat natuurlijk helemaal niet waar is. Geen bewoner van de Lindengracht zal daar de boot nemen naar de Utrechtsestraat. Onze wijze politici vonden zelfs de Opstapper al te duur. En tot slot is er zogenaamd ook een belangrijk ‘stedenbouwkundig’ argument: de ruimtelijke relatie tussen de Noorderkerk en de Prinsengracht moet ‘hersteld’ worden. Maar die relatie heeft nooit bestaan. Men heeft het proefschrift van Jaap-Evert Abrahamse over de grachtengordel blijkbaar niet gelezen. De uitleg was een louter functioneel en zakelijk project. De architectuur van de kerk heeft geen enkele aantoonbare relatie met de gracht.
Vooral het woonbotenargument is perfide. Het afvoeren van twee woonschepen wordt opgedist als een heldendaad in de overigens toch al bedenkelijke strijd tegen Amsterdammers die op het water wonen. Het gaat om een signaal, een signaal dat welbeschouwd onacceptabel en principieel fout is. Bewoners van de Noordermarkt moeten wijken voor toeristen en provincialen in een bootje. Daarom zijn alle omwonenden boos. Zij zien veel liever goede buren die op het water wonen dan feestneuzen. De omgeving van de Noordermarkt is nu nog een prettige en rustige woonbuurt. Zelfs de horeca zit daar niet te wachten op de vermeende zegeningen van het toerisme.
Het Stadsdeel Centrum liegt en bedriegt. Bewoners van de binnenstad worden op een uiterst kwalijke manier tegen elkaar uitgespeeld. Het vermeende woonbotenprobleem is alleen een smoes om zelfs de uithoeken van de binnenstad goed bereikbaar te maken voor de feestende horde. De stad moet immers ‘bruisen’. Wie heeft die onzin toch bedacht? Zouden die mensen ooit boodschappen doen in de Tweede Goudsbloemdwarsstraat?

Prof. dr. V.T. van Rossem (1950) benoemd tot hoogleraar Monumenten en stedenbouwkundige vraagstukken van de periode sinds de 19e eeuw, in het bijzonder in de stad Amsterdam, aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De benoeming is een belangrijke stap in een verdere verbinding tussen wetenschap en de Amsterdamse praktijk op het gebied van erfgoed.

– Stukje over de Jordaan:
“De relatief kleine Jordaan kan geen massatoerisme aan”
De Jordaan

Reacties zijn gesloten.