TV & Radio (Nieuw)

Tv:

Een uitzending van Slag om Nederland, met Teun van de Keuken, Roland Duong en Andrea van Pol die onderzoeken of de Nederlandse burger nog iets te zeggen heeft over zijn land. ‎’Inspraakprocedures zijn er niet voor de burgers om ze mee te laten denken, maar om ze uit te laten razen.’
Slag om Nederland via Uitzending GemistRadio:

Gaat Amsterdam ten onder aan toerisme? Een debat op Radio 1 tussen Wim Pijbes, directeur van het Rijksmuseum, en architect Leo Onderwater. (Avro, Vrijdagmiddag live)
Beluister het Debat

Architect en publicist Leo Onderwater en directeur van het Rijksmuseum Wim Pijbes debatteren of het aantal toeristen terug gebracht moet worden in grote steden

Bekijk: Vrijdagmiddag Live - 20 jan 2012 (ca 12min)


Over de ‘verschillende soorten toeristen’ in Amsterdam en de grachten die inmiddels een stuk werelderfgoed zijn. Discussie bij NOS Radio tussen Walter Schonenberg en Rogier van Kralingen.
Rogier van Kralingen, bewoner aan een gracht in Amsterdam, is bang dat het leefklimaat wordt aangetast: “Ik denk dat de stad op het verkeerde paard aan het wedden is.” (zaterdag 24 juli 2010)


Prof. Dr. Meijer zegt onder andere over de opstapplaats:

De Noordermarkt is heel levendig, heel echt, het heeft een ziel. Natuurlijk mogen toeristen daar van meegenieten, maar t zijn  er straks zoveel, wat doe je dan? Er komen ook gigantische hotels in het centrum. Wat er gaat gebeuren, is wat er in Venetië gebeurde. Het leven dat bij de stad hoort gaat steeds meer wijken. De stad wordt overgenomen door heel veel toeristen en de stad verliest zijn karakter. Er komt een omslagpunt, Venetie is dat omslagpunt al voorbij, net als Barcelona en Praag. Wat moet je daar aan doen? [Zie ook dit artikel over Venetie, RED]
Natuurlijk moet je niet alleen klagen, maar ook komen met oplossingen: Je moet die toeristen niet allemaal laten landen in het centrum, maar aan de buitenranden van het centrum. Zo geef je de wijken die in opkomst zijn een ‘boost’, zo laat je de ontwikkeling van de stad profiteren van de toeristen. Je laat de stad bloeien in plaats van dat die bezwijkt.


Luister hier het interview na met Prof. Dr. Maaike Meijer over de Noordermarkt. In het eerste kwart van het uur (5m18s) komt dit terug.
Maaike Meijer over de Noordermarkt


Index van Krantenartikelen
Overig, info & opinie

Reacties zijn gesloten.